Building cabinets

Building the cabinets took the majority of the time. I had made some quick drawings of the design I had in mind: A fixed cabinet as kitchen, 2 closets (left, below the sink) and right, below the stove. In between I wanted to have 3 big drawers. Also, I wanted to have a fairly decent sized countertop, not the usual very small campervan ones. Also, I didn’t like the looks of the commercial available stove/sinks. I preferred a more modern, more house-style look.
For the sink, I took an small sink from Ikea, the Boholmen sink, https://www.ikea.com/nl/nl/p/boholmen-inbouwspoelbak-1-bak-roestvrij-staal-s99157501/
This sink is designed to be mounted in the countertop, but I am going to install it below it.
This will give the sink about 3cm more depth (since it’s below the wood), and allows me to use the leftover piece as a plate to cover the sink when not in use. (Thus providing more space).

For the stove, I found a nice, but affordable stove at Klarstein ( https://www.klarstein.nl/Grote-Huishoudelijke-Apparaten/Kookplaten/Ignito-Domino-gasfornuis-2-pitten-Sabaf-brander-glaskeramiek-zwart-Zwart-2-branders.html )
This was a 2-burner stove, with black glass cover, so very nice looking.
Originally it was for use with natural gas, but I’ve changed the jets to match the van’s gas (Propane)

Above the kitchen, I wanted to have some storage space, with integraded LED light stip in the bottom.
On the other side, next to the sliding door, I wanted a cabinet with 2 drawers, the bottom one will hold my refrigerator. I decided to go for a fairly small cooling box since this was much more affordable. I have bought the Mobicool FR40, a 40 litre refrigerator box. Compressor based (I didn’t want to go with absorbtion due to the high amount of power required, and I didn’t want to run it on propane). The countertop on this cabinet will be equally in heigh with the main countertop, providing even more space.
Between the bed and the cabinets, I wanted to have a seating area, so 2 people can easily sit across eachother. In night mode, the bed will slide out, using these 2 seats as support.
Just below the bed, a retractable tabletop is installed.

Also, there will be more storage above this whole part of the van. I didn’t want to extend the cabinets from the kitchen all the way to the back, since leaving it open gives more ‘feeling of space’, and I won’t bang my head against the overhead cupboards 😉

All cabinets are made of small (22mm x 32mm) pine battens. Using a pneumatic stapler and wood glue I have build the structural frame. All panels are made of 9mm plywood, the doors and front panels of the drawers are made of 15mm thick plywood.

For all panels, I didn’t go for the mostly used birch plywood. My local woodshop (I don’t buy wood at the DIY stores – Way overpriced and crappy quality) advised me to use Tipoply (some brand name), based on poplar plywood.
I looked for its specs, and its weight is almost identical to birch plywood, but it was a lot cheaper (I payed about 19 euro for a 9mm 244 x 122cm piece)

The doors on the upper cabinets are build of 15mm plywood, the center is cut out with a jigsaw, edges are rounded with a router. On the back, I’ve added about 5mm additional space with a router in order to fit a 12mm panel in. I used the router to remove this 12mm, creating a 3mm thick outer ring to glue the 12mm panel on, to give the ‘recessed’ front look.
All front panels (both cupboards and main cabinets) are made from 1 single piece of wood, carefully creating all holes and cuts.
On the main cabinet (the kitchen), I’ve added a 8cm tow kick.

Once the frame was stapled and glued, I covered the small holes created by the staple gun, sanded, primed, and painted (multiple layers of paint to give it a decent look). This took quite some time!

I also builded all the drawers, painted them and installed the sliding rails (with softclose).

For the countertop, I took a big beech wood panel from a local DIY store. Unlike most of the other plywood, this was a quite heavy piece of wood, but since my van is capable of a total weigth of 3500kg, and I did like the looks of this, I just took this panel.
From this I have cut 3 pieces: The countertop, the top of the smaller cabinet and the sliding table. So it will all look identical.
I’ve painted it with a rather dark vanish, Rambo Pantserlak Puur Palissander, Used 3 layers to give it a dark wood tint, while retaining the original wood structure. Between layers, everything was sanded to give it a nice smooth finish.

The handles are from AliExpress. The hinges for the doors are from Ikea, ( Komplement, soft-close, 4 pieces for 14 euro). The hinges for the upper cabinets are from DGN in Italy (I ordered them directly at the factory). Those are nice solid hinges, which don’t need additional support to keep the doors open, and the opening angle can be adjusted). And they were cheap, about 3.5 eur/piece. I saw those hinges at the CaravanSalon last year, so I knew I wanted those (DGN 2960)

14 Replies to “Building cabinets”

 1. Hoi, jouw busje ziet er heel leuk uit. We zijn zelf ook bezig met het ombouwen van een busje en hebben wat inspiratie bij jou gevonden. Als kookplaat willen we ook de Karlstein 2 pit aanschaffen. Maar ik heb hierover nog een vraagje; De ontsteking van dit vuur werkt normaal op 220v maar we hebben maar 12v in ons busje. Nu vroegen ons af of deze kookplaat ook werkt zonder het aan te sluiten op 220v en gewoon met een vuurtje het gas aan te steken.
  Alvast bedankt voor de hulp!

  Groetjes,
  Tamara & Martijn

  1. Hoi Tamara & Martijn,
   De kookplaat werkt idd prima zonder 230V. De spanning dient alleen voor de elektrische ontsteking, maar t is niet zo dat ie zonder 230V het gas dichthoud of op een andere manier blokkeert. Met een lucifer of aansteker werkt ie prima.
   Zelf heb ik m wel aangesloten, dan kan ie ook via de omvormer, maar die zal niet altijd aanstaan en dan wordt het gewoon met een aansteker.

 2. Hoi Eibert, je hebt er een mooie bus van gemaakt
  Jk ben benieuwd bij welke houthandel je bent geweest. Da’s een goeie prijs voor populier! En kan ook geen foto’s vinden van je bus zoals die nu af is. Daar ben ik ook wel benieuwd naar

  1. Hoi Els, ik heb mijn hout gehaald bij https://www.vandeuverenhout.nl/
   Van het eindresultaat heb ik nog geen foto’s, ik moet nog een paar dingen afronden. Ook de afwerking van bv het bed en schuiftafel moet ik nog online zetten, ik verwacht komenden week!

 3. Hoi, Leuk verslag van jullie bouw hoor, gaaf gedaan!. Zelf ben ik ook een bus aan het ombouwen en overweeg dezelfde kookplaat aan te schaffen (Klarstein). Je beschrijft dat een aanpassing hebt gedaan om de koopplaat te laten werken op Propaan? mag ik vragen hoe jullie dit gedaan hebben en welke onderdelen jullie ervoor gebruikt hebben?

  1. Klopt. Standaard wordt de kookplaat geleverd voor aardgas. Voor gebruik op propaan moeten er andere sproeiers in gezet worden. In de handleiding staat een tabelletje welke je moet hebben bij de diverse gassoorten. Setje sproeiers heb ik bij de lokale witgoedonderdelenhandel (partsnl) gehaald, zijn standaard onderdelen. Mijn setje was geloof ik voor een Bosch gastoestel (12 euro voor een setje van 4 – waarvan er net de 2 juiste ook tussen zaten). Maar het zijn standaard sproeiers met M6 schroefdraad, merk maakt allemaal niets uit.

 4. Howdy ,

  Ik zoek naar info over een BMS. En ik kom hier terecht. Ik herkende je nickname Djsmiley. Want die gebruik je ook op het camperforum.

  Anyway. Op het moment heb ik 2x 150Ah AGM staan a 37,6KG each. Deze zijn 11jaar oud. Tijd voor iets nieuws. Heel veel zie je nu de EVE 280Ah cellen op diverse fora voorbij komen. Ik vroeg me af waar/hoe heb je deze gekocht. Ook zoek ik een BMS die +\- 180A aan kan. Dit ivm 2000VA Multiplus waar ik mijn inductie plaat op gebruik. (Staat geen uren aan hoor) de bms die je gekozen hebt zal dan stuk gaan. Ik dacht aan de Daly Smart 250A bms. Maar je schreef dat er weinig data van te vinden is. En daar kom ik dus ook achter. Heb je wat URL’s voor met leesvoer ? Of heb je een suggestie voor een bms geschikt voor mijn doel. Uiteraad met low temp cutoff. Hoeft niet een mosfett bms te zijn. Relais is ook goed.

  Mijn forum id : “zuk4wd”

  Mijn topic:
  https://camperforum.nl/viewtopic.php?f=7&t=8455272&start=210

  1. Klopt, die nickname gebruik ik overal. Voor de cellen zijn meerdere leveranciers, je kan op http://www.diysolarforum.com een hoop info vinden over diverse verkopers.
   De prijs varieert, afhankelijk van de leverancier. Ook de verzendkosten schelen, per boot/trein is het goedkoopst, maar dan ben je ook rustig 2 maand verder voor je ze hebt.
   Daarnaast moet je de cellen ook balanceren, dus geschikte apparatuur (meter en goede lader/voeding met stroombegrenzing) is ook nodig. Op Marktplaats staan ook een aantal verkopers die ‘setjes’ verkopen. Dan betaal je wel snel 100-200 euro meer, maar je bespaart wel speuren naar leveranciers, topbalanceren, apparatuur aanschaffen hiervoor als je dat niet hebt en lange levertijd.
   Er loopt ok een draadje over de Daly Smart BMS ( https://diysolarforum.com/threads/new-daly-smart-bms-w-communication-80-250a.7002/ )
   De betrouwbaarheid van de bluetooth schijnt niet optimaal te zijn, maar verder nooit meer naar gekeken. Vind m zelf ook te duur. De JBD (wordt in de US als Overkillsolar verkocht) wordt overal als zeer goed ‘geroemd’. Alleen dus idd max 120A (en dat zou ik niet lange tijd door zo’n ding willen jagen)

   In jouw geval zou ik persoonlijk lekker voor de JBD gaan en de omvormer rechtstreeks op de accu aansluiten, dus buiten de BMS om. Ik zag in je topic dat je ook het bedienpaneel bij die Victron had. Als je een beetje handig bent kun je de aan-uit schakelaar vervangen door een klein relais. Die trekt een keertje 10mA.
   Het relais laat je via de schakelaar bedienen, waarbij je de voeding *achter* de BMS vandaan haalt. Dus schakelaar aan, relais trekt aan. Dat kleine circuit krijgt voeding vanaf de BMS en de omvormer gaat aan.
   Als de accu leeg is (of een enkele cel) dan zal de BMS de handel afschakelen, maar niet de omvormer. Echter, het relais zal ook afvallen (Want de voeding via de BMS is weg) en je omvormer gaat dus netjes uit (alsof je m zelf uitzet)
   Je bespaart de kosten van een hele dure BMS en de werking blijft gelijk.

   1. Dank voor dit verslag! Kan je al iets zeggen over de duurzaamheid/degelijkheid van de kastjes? Hoe heb je het verfwerk gedaan?
    Ik ben net klaar met het verven van mijn eigen bovenkastjes (was een grote klus) en ik zie nu al kleine beschadigingen. Populieren multiplex is totaal niet stootvast. Ik maak mij daar best zorgen om. Het is wel de bedoeling dat het interieur tegen een stootje kan.

    1. Hoi Roosmarijn,
     Klopt, het is idd niet heel stootvast. Ik ga gewoon kijken hoe het over een jaar eruit ziet. Frontjes zijn relatief makkelijk te vervangen dus dat kan altijd nog.
     Alternatief is multiplex met een HPL toplaag. Maar dat vond ik te prijzig.
     Ik ga tzt nog eens een teststukje maken om te kijken of een epoxy coating over de normale verf een optie kan zijn, maar voor nu vind ik het vooralsnog prima.

     1. Ik kijk het ook even aan. HPL is inderdaad te prijzig. Ik ben nu met het keukenblok bezig en die ga ik afwerken met een laag epoxy en daarna 2 componenten PU.

 5. Wat ik gedaan heb is populieren hout gebruikt en dat afgelakt met parketlak. Is zeer harde laag en beschermt goed.

 6. Hoi,

  Ben al een tijdje bezig met dgn scharnieren, via de website geen succes maar gelukkig nu via de mail iemand te pakken gekregen. Wat was je kwijt aan verzendkosten? Ze vragen nu voor 12 stuks 4p/s en 37€ verzendkosten.

Leave a Reply

Your email address will not be published.