DVD kopieer guide

12 september 2002
door DJSmiley


De vraag
Hoe "backup" ik een DVD naar een DVD-R en behoud ik alle mogelijkheden en kwaliteiten van de originele DVD?
Dus in principe: Hoe maak ik een kopie van een DVD film?

Het antwoord:
In principe is dit mogelijk. Het is (soms) alleen een beetje passen en meten, en je zult e.e.a eraf moeten gooien.

Kleinere films passen "rechtstreeks" erop, zolang ze maar onder de 4.7Gb blijven. Grotere films kunnen mogelijk, door de niet-gebruikte audiostreams te verwijderen. Ook de menutjes, de extra's, bonussen, trailers enzovoorts kunnen eraf.

Al met al een behoorlijke kans dat de film dus op DVD-R past......

Het voordeel hiervan is dat er GEEN compressie bij komt kijken, je houd dus de originele DVD kwaliteit, en de mogelijkheden hiervan. AC3 5.1 geluid, ondertiteling, alles kan, en zonder kwaliteitsverlies.

De guide:
Hoe regel je dat?? Ik heb dus aardig lopen klooien hiermee... maar uiteindelijk 't wel werkend gekregen. Hoe?
Dat laat ik hier zien.. Incl VEEL screenshots, dan kan elke idioot het nadoen. Ik heb nu zo'n 5 DVD's geript. Een 2-tal konden zonder problemen, bij andere werd het dus ook een aantal geluidsstreams weggehaald. (anders paste de film niet op een DVD-R).
DVDtjes zijn gebrand op een Pioneer A03 DVD-R writer. Natuurlijk moet dit ook op andere writers werken, en ook op DVD+R.. Zolang je dvdspeler de media maar kan snappen.....
Benodigdheden:


Stap 1: Rip de film naar de harddisk.
Het rippen van de DVD doe ik met Smartripper 2.41 (klik voor download)
Start Smartripper. Het programma zal nu je DVD inventariseren. Mocht je problemen hebben met ASPI drivers, download dan wnaspi32.dll en plaats deze bij Smartripper in de directory.

Klik
Klik om te vergroten!

In het 1e vak, Title -> Program Chain -> Angle selecteer je welk deel van de DVD je wilt rippen.. In principe is dit vrij simpel, klik en blader een beetje rond door de verschillende titels, de grootste is meestal je film. Zie ook het voorbeeld, hier is het een titel van 1 uur 24 min.. Dat komt dus overeen met de speelduur van de film zelf.
De hoofdstukken van de film zijn automatisch geselecteerd, verder nergens wat aan doen. Onderin zie je meteen een overzicht met info over dat deel van de DVD, en de grootte in Mb's.. Die ruimte moet je dus ook vrij hebben :)

Onderaan klik je nu op TARGET, daar selecteer je een directory waar je files naartoe geripped moeten worden. Er verschijnt nu automatisch een START knoppie.. HIT THE BUTTON !!!

DVD-tje wordt nu geripped, zoals jij geselecteerd hebt..

Klik
Klik om te vergroten!

Macrovision wordt er meteen afgehaald (anti-videorecorder onzin). Tevens wordt je DVD-tje regiovrij gemaakt, dan doet ie 't ook in alle spelers


Stap 2: De DVD van onnodige audiotracks ontdoen (ruimte besparen).
Uiteindelijk moet ons filmpje weer op een echte DVD komen. Een DVD heeft bepaalde eisen aan de opbouw van de bestanden, dus dat zal geregeld moeten worden. Ook willen we een aantal bytes eraf halen, de film is nu nog onnodig groot. Sommige audiotracks hebben we bijvoorbeeld niet nodig, en kan dus weg.
Deze informatie staat in de IFO files. Dit zijn de zogenaamde index bestanden, net als .cue files bij ISO's. Het bewerken van deze bestanden gaat met IFOEdit (klik voor download) Aan de hand hiervan kunnen we de onnodige zooi weer uit de grote VOB bestanden strippen.
Start IFOEdit en klik op de OPEN knop, en open het IFO bestand. Dit bestand is meegekomen met het rippen in stap 1, dus is in die directory te vinden.

Klik
Klik om te vergroten!

Je krijgt nu een heel overzicht met alle informatie van de DVD zoals je 'm geripped hebt. Je ziet alle aanwezige audiotracks, videotracks, en ondertiteling tracks.
Zoals je in stap 1 allicht opgemerkt hebt, is de DVD een beetje te groot: 5106 Mb. Op een DVDtje past maar 4.7Gb.. dus er zal nog wat wegmoeten. Ik heb gekozen hier om de DTS audiotrack weg te laten. Die is voor mij niet nodig. Voor hetzelfde geld laat je natuurlijk een Duitse of Italiaanse audiotrack weg.
Om dit te doen klik je op VOB EXTRAS. Er verschijnt een menu met diverse opties:

Klik
Klik om te vergroten!

Zet deze opties zoals hierboven. Strip streams en stip vob ID's moet aangevinkt worden, we willen immers iets eruit slopen. Verder moeten de IFO files opnieuw gemaakt worden en aangepast worden, er is immers een verandering tov de originele situatie. Tenslotte moet je een doeldirectory geven waar je gestripte zooi naartoe moet. (dus nog eens zo'n 5 gig vrije ruimte nodig in dit voorbeeld)
Daarna klik je op OK.. Vervolgens verschijnen een aantal vensters:

Klik
Klik om te vergroten!

Zoals je ziet gaat hier dus de DTS audiotrack eraf... de rest wordt aangevinkt, die willen we houden. Klik nu op STRIP IT. Er verschijnen nog een aantal opties, alles aanvinken (selecteren), verder hoeft er nix gestripped te worden.
Daarna zal IFOEdit de vobs gaan bwerken. Dit duurt ff. De bewerkte VOBS komen in de dir te staan die je hierboven geselecteerd hebt.
Als dit klaar is kun je IFOEdit afsluiten, en de map waar Smartripper in stap 1 naartoe geripped heeft weggooien. Verder kun je even de grootte controleren van de map waarnaar de bestanden toe gestript zijn. Als alles meezit, is die nu <4.7 Gb. In mijn voorbeeld was ie iets van 4550 Mb, en dat past dus op een DVDtje!Stap 3: De DVD structuur weer maken.
We hebben nu dus onze DVD bijna klaar. Het laatste wat we nog moeten doen is de inhoudsopgave weer op orde brengen, met de verdwenen audiotrack en dergerlijke.
Hiervoor vuren we IFOEdit weer op :) We openen hiermee weer een IFO bestand, deze is te vinden in de directory waar de output van de strip-actie (stap 2) staat. (de originele files zijn al gewist, zie einde van stap 2, die zijn niet meer nodig.) Na het openen van dit IFO bestand klikken we op GET VTS SECTORS. IFOEdit zal nu een aantal dingen bevestigd willen zien. Allemaal prima, allemaal JA klikken. Vervolgens komt IFOEdit met een aantal overzichten wat ie allemaal heeft gefixed/veranderd. IFOEdit checked automatisch beide IFO bestanden, VIDEO_TS.IFO en VTS_01_0.IFO. Deze zijn automatisch in een vorige stap al aangemaakt, en worden automatisch bijgewerkt. Je hoeft hier dus eigenlijk niets aan te doen.

Klik
Klik om te vergroten!

Nu kun je IFOEdit afsluiten, en is de DVD Rip klaar. Je kunt IFOEdit afsluiten nu. Voor de zekerheid kun je ff de IFO files opnieuw laden, als het goed is is nu de in stap 2 weggehaalde audiostream ook daadwerkelijk verdwenen.

De functionaliteit van je DVDtje kun je vanaf de harddisk al testen met WinDVD. (http://www.intervideo.com) Om dit te doen maak je op je harddisk een mapje aan. In deze map maak je 2 mappen: AUDIO_TS en VIDEO_TS.

Stap 4: Branden op DVD!
De laatste stappen zijn vrij eenvoudig: Brand de zooi op een DVDtje.... In dit voorbeeld gebruik ik Nero hiervoor (http://www.nero.com), maar je kan natuurlijk elk programma gebruiken wat DVD-video aankan.
Start Nero, sluit eventueel de wizard, selecteer DVD, en kies DVD-VIDEO en klik op OK. Sleep vervolgens alle VOB en IFO files (gewoon alle bestanden uit je rip-map) de VIDEO_TS map in:

Klik
Klik om te vergroten!

Als je dit gedaan hebt... een leeg DVDtje in je brander stoppen, en branden maar!!
En tenslotte........ DVDtje in je DVDSpeler proppen, en gaan met die banaan!


Eindverhaaltje:
Je hebt nu dus een DVDtje gekopieerd.. Je eind-dvd is macrovision vrij, regio vrij, enzovoorts. In de toekomst maak ik ook nog wel een verhaaltje misschien hoe je een DVD kan splitsen over meerdere DVD's, niet alle DVD's passen natuurlijk op 4.7Gb. De films die ik echter tot nu toe geprobeerd heb, zijn allemaal wel gelukt.. (oa Tarzan, Monsters & Co, Heist)
Verder natuurlijk het juridische blabla enzo, ikke niet aansprakelijk, jij niet zomaar fikke, maar ja, dat gelul ken je wel ;)


Met dank aan: